Dieren Algemeen

Chippen

Chippen van honden is vanaf 1 april 2013 verplicht.

Chippen is ook verplicht wanneer u uw huisdier meeneemt naar het buitenland of wanneer u een ziektenkostenverzekering wilt afsluiten.

Behalve voor honden is een goede identificatie en registratie voor andere huisdieren verstandig. Het is de beste manier om ervoor te zorgen, dat uw huisdier weer bij u teruggebracht kan worden als het eens ontsnapt.

De chip is een klein kunststof buisje dat onderhuids geïnjecteerd wordt en bevat een uniek nummer dat aan uw huisdier gekoppeld wordt en afgelezen kan worden door een chipreader. Elke dierenarts, dierenambulance en asiel heeft zo'n chipreader. Het chipnummer wordt gekoppeld aan uw persoonlijke gegevens en opgeslagen in een centrale database.

Wij kunnen uw huisdier voor u chippen en we verzorgen dan tevens de registratie bij het NDG. U krijgt, meestal binnen 3 weken, bericht van het NDG dat uw huisdier geregistreerd is. Dit kunt u ook zelf controleren op www.ndg.nl.

Het is zeer belangrijk, wanneer u een hond of kat aanschaft die reeds gechipt is,  deze aan te melden bij een database met uw gegevens en deze gegevens te wijzigen wanneer uw telefoonnummer of adres verandert.

Dit kan bijvoorbeeld  op www.chipnummer.nl  of www.ndg.nl.

 babypoesjes
 

Ziektekostenverzekering

Het is mogelijk om voor uw hond, kat of konijn een speciale ziektekosten-verzekering af te sluiten. Hierdoor kunt u voorkomen, dat u met financiële tegenvallers te maken krijgt  of  een noodzakelijke behandeling niet kunt betalen wanneer uw dier ziek wordt of een ongeluk krijgt en geopereerd moet worden.

De diergeneeskunde in Nederland staat op hoog niveau, er zijn net als in de humane geneeskunde specialisten op elk vakgebied. Ook is er de mogelijkheid tot chemo- en radio- therapie maar de kosten hiervan kun aanzienlijk zijn. Vaak zijn voor bepaalde behandelingen aanvullende pakketten noodzakelijk.
Meer informatie over de diverse pakketten en premie
's kunt u vinden op: www.proteq.nl of  www.petplan.nl

In onze praktijk kunnen wij u hier meer informatie over geven.


Sterilisatie/castratie

Voor elk dier moet u beslissen of u hem/haar wilt laten castreren/steriliseren. Hierin kunnen wij u desgevraagd adviseren. Bij vrouwelijke huisdieren verlaagt een sterilisatie het risico op tumoren van de melkklieren en baarmoederproblemen op latere leeftijd.

Bij castratie zal uw dier minder snel weglopen, vechten en het verminderd voorhuidontstekingen bij de reu.

Meer informatie vindt u bij hond of kat op deze site of www. licg.nlAfscheid nemen

U hoopt natuurlijk op een lang, gezond en gelukkig leven voor uw huisdier. Helaas is het onvermijdelijk dat er op een bepaald moment een einde aan zijn/haar leven komt. U zou het liefst willen, dat uw dier thuis op zijn eigen vertrouwde plek overlijdt, bijvoorbeeld in zijn/haar slaap. Dit gebeurt helaas niet vaak. Meestal is er al eerder een moment waarop het beter voor het dier is om afscheid te nemen.
In overleg met uw dierenarts kunt u besluiten het dier in te laten slapen. Het moment waarop uw dier ingeslapen wordt, is natuurlijk altijd een moeilijk moment. Het is voor uw dier het prettigst als u hierbij aanwezig bent, hoe moeilijk dat ook is.

De meeste huisdiereigenaren zijn vaak achteraf blij dat ze tot het einde bij hun dier geweest zijn. Bovendien geeft het duidelijkheid en zijn er minder vragen achteraf. De dierenarts weet dat het afscheid nemen van uw dier moeilijk is en zal u hierin begeleiden. In onze praktijk is er de mogelijkheid om uw dier thuis in zijn eigen omgeving in te laten slapen.

Gebitsverzorging

Het merendeel van onze huisdieren heeft last van gebitsproblemen. Bij honden is dit naar schatting 4 van de 5 honden boven de 3 jaar. Bij katten ongeveer 2 van de 3 katten boven de 3 jaar!
Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje op de tanden dat bestaat uit slijm, voedselresten en bacterien. Tandplak kan verharden tot tandsteen. Tandplak en tandsteen kunnen zorgen voor ontstoken tandvlees wat zich kan uitbreiden tot ernstigere klachten als loszittende tanden en kiezen, verlies van tanden en kiezen en zelfs ontstekingen elders in het lichaam.

Wat u zelf kunt doen om de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen:
Bij de kat is het voeren van brokjes i.p.v. zacht voer het best voor de tanden.

Wat u zelf kunt doen om de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen:

Poetsen

Niets werkt beter dan tanden poetsen, liefst elke dag maar in elk geval 3 x per week.

In de praktijk zijn speciale honden- en kattentandenborstels te koop ,tevens tandpasta met een kipsmaak die enzymen bevat (tandpasta voor mensen is ongeschikt) en poetsinstructie-formulieren. U kunt ook eerst beginnen met een gratis vingertandenborstel om te oefenen.

Met het leren tanden poetsen kunt u het beste al heel jong beginnen en met geduld, niets forceren.

Op www.gebitscontrole.nl kunt u hierover een filmpje bekijken.

Voeding

Een harde brok voor hond en kat is beter voor het gebit.
Hill's t/d , voor hond of kat, heeft een wetenschappelijk aangetoond en bewezen werking tegen vorming van tandsteen. Het is een wat grotere brok die mede door de stuctuur zorgt voor een mechanische reiniging van het gebit. Deze voeding werkt alleen preventief, tandsteen wat zich al gevormd heeft kan alleen middels een gebitsbehandeling verwijderd worden.

Ook zijn diverse kauwstaafjes voor de hond zoals Dentastix en VeggieDent

   

Drinkwater
Tevens is er  Vet Aquadent, dit is een vloeistof met een anti-bacteriele werking die door het drinkwater gemengd kan worden.

Hoe herken je gebitsproblemen?
- Slechte adem
- Doffe of bruine aanslag op de tanden of kiezen
- Minder eetlust
- Minder enthousiast eten
- Last met eten
- Kwijlen
Merkt u een of meer van deze kenmerken op bij uw dier, laat het gebit dan controleren voor verder advies en eventuele behandeling.


Uitgebreide informatie over gebidsverzorging bij de hond kunt u vinden op: www.licg.nl/tc

Operatie

Operaties worden gedaan in de ochtend, zodat er daarna tijd is om de operatie-patient rustig wakker te laten worden en te observeren.

Voorafgaand aan de operatie
- Vermeld bij het maken van een afspraak voor een operatie waarom het gaat. Zo kunnen wij voldoende tijd inplannen.
- Vermeld of u bij het geven van de narcose aanwezig wilt zijn, dit in verband met de planning.
- Vermeld bij het maken van de afspraak of uw huisdier medicijnen gebruikt.
- Vermeld bij het maken van de afspraak uw telefoonnummer, deze veranderen nog al eens, zodat u ten tijde van de operatie bereikbaar bent voor evt. overleg.
- Bij oudere dieren of dieren met bepaalde problemen is het aan te raden een pre-anaesthetisch bloedonderzoek te doen, bespreek dit tijdens het maken van de afspraak.
- Als er gezondheidsproblemen optreden tussen het maken van de afspraak en de operatie, overleg dan zo snel mogelijk, misschien moet de operatie uitgesteld worden.
- Vraag wanneer u uw dier weer kunt ophalen en zorg dat er iemand thuis is. Uw dier kan nog niet alleen blijven.
- Zorg dat uw hond of kat nuchter is : dit betekent dat het dier de avond voor operatie  na 18.00 uur niets meer mag eten, drinken mag wel maar alleen water. Dit is omdat dieren tijdens de narcose misselijk kunnen worden en braken, als ze niet nuchter zijn kan er voedsel in de longen komen.
Dit geldt niet voor konijnen en knaagdieren. Zij mogen wel gewoon blijven eten tot 2 uur voor de operatie, haal dan ook het hooi en stro weg.
- Laat uw hond voor de operatie  goed uit.

Na de operatie
Na de operatie houden we uw dier ter observatie in de opname op een warmtemat tot deze goed wakker is . Meestal krijgt hij antibiotica en pijnstillers toegediend.
U mag om 13.00uur bellen om te bespreken hoe laat uw dier naar huis kan en hoe de operatie is verlopen. Is uw dier al eerder goed wakker dan nemen wij contact met u op.
Het is normaal dat ook thuis het dier nog zal moeten herstellen afhankelijk van de ernst van de ingreep en de duur van de narcose. Na de narcose is uw dier soms nog wat wankel, moe of misselijk. Hij heeft de eerste dag nog veel aandacht en zorg nodig.
- Let op dat het dier niet suf wordt en attent blijft, het dier zal moe zijn en veel slapen maar moet wel op uw aandacht reageren.
- Let op dat het dier niet koud wordt, dit voelt u vooral goed aan de oren, bij twijfel kunt u het dier temperaturen met een thermometer in de anus. De temperatuur moet tussen de 38 en 39 C zijn.
- Het dier mag geen bleke slijmvliezen krijgen, dit ziet u aan de tong en de binnenkant van de lippen.
-Operatiewonden worden bij huisdieren meestal niet verbonden. Als uw dier toch gaat likken of krabben aan de wond kunt u met ons overleggen wat er aan te doen is.
- Laat uw hond de eerste 10 dagen aan de riem uit zodat de wond niet nat wordt, laat hem niet springen of spelen. Houd uw kat de eerste dagen na de operatie binnen.
- Na 10 dagen volgt er een wondcontrole en worden indien nodig hechtingen verwijderd.U wordt over de nabehandeling uitvoerig geinformeerd door de dierenarts of een van onze assistentes.  Volg de instructies omtrent eten, drinken en medicijngebruik nauwgezet op.

Mocht er, na thuiskomst, iets niet goed gaan, neem dan  contact met ons op. Dit moet u zeker doen in de volgende gevallen:
- Als uw dier enkele uren na thuiskomst nog steeds erg suf is of steeds suffer wordt.
- Als uw dier erg koud aanvoelt.
- Als er bloed uit de operatiewond komt of als het dier bleek wordt.
- Als het dier veel braakt.
- Als het dier de dag na operatie niet drinkt of 2 dagen na operatie nog niet eet.
- Als het dier thuis erg onrustig wordt
- Als het dier aan de wond likt of krabt
- Als de wond dik en/of rood wordt.

      kat
       
2013 RitzDzign.nl  Disclaimer en copyright